Chio Chips Története: A Chio Ízválasztás Története

A chipsek talán nem a legegészségesebb a nassolnivalók közül, mégis töretlen népszerűségnek örvendenek. A jó hír, hogy manapság egyre több az olyan alternatíva, ami jobban odafigyel szervezetünk igényeire is. Így a mérsékelt fogyasztás is megengedhető, egy-egy nehéz napot követően. Akár bio és gluténmentes chipseket is találhatsz az Ecofamily kínálatában. Chips, a kedvenc nassolnivaló Gondoltad volna, hogy a chipsek története több évszázadra nyúlik vissza? Egyes legendák szerint egy étteremből ered, ahol a burgonyát büntetésből vékonyra szeletelték. Az eredmény azonban fordítva sült el, hiszen bejött az étel a milliomosnak, aki elfogyasztotta és később mindig ilyet rendelt. Természetesen "hivatalosan" nehéz megmondani, hogyan is terjedtek el a chipsek, az viszont biztos, hogy mára az egyik kedvenc nassolnivalóvá váltak. Így pedig óriási piacuk is lett. Valljuk be: többségünk talán időről időre szintén kísértésbe esik. Mi az a chips? Nézzük is meg kicsit részletesebben, mi a chips valójában és miből tevődik össze.

Online

Sajnos a szabály szerint csak azt a kutyát veheti be (pár ezer forintért, mérettõl függõen), amelyiket a községben találták. Összebeszéltünk az "öregekkel", hogy majd azt mondjuk, hogy õk találták a kutyust a helyi bevásárlóközpont mellett. Arra végül nem került sor, hogy el is kelljen hitetni ezt a gondozóval. Mivel olyan félénk és kistestû kutyus volt, beraktuk õt az "óvodába", a kölyökkutyák közé. A változás döbbenetes volt. Nem telt bele öt-hat perc, és már vidáman szaladgált, ismerkedett a többiekkel. Amikor bementem hozzá, és a nevén szólítottam, boldogan farkcsóválva jött hozzám. Csodálatos érzés volt látni, hogy a kezdeti mélabúból milyen vidám a kis kutya lett. Látszott rajta, hogy nem tudta eldönteni, hogy nekem örüljön, a fajtársaknak vagy csak úgy az életnek. Ebben a pillanatban úgy éreztem, tettem, tettünk valamit, amire büszkék lehetünk. Itt akár véget is érhetne a történet, de nem. Késõbb, amikor visszagondoltam az esetre, alig hittem el, hogy egy kutyának lehet ekkora szerencséje.

Pedig lett! A menhelyre néha jönnek német állatvédõ egyesület tagjai, hogy egy kicsit tehermentesítsék a hazai menhelyeket. Aznap is jöttek, számomra teljesen váratlanul: két kedves hölgy egy autóval. A hatvan kutyából ki kellett választaniuk ötöt vagy hatot, akiket elvisznek magukkal, hogy gazdához kerüljenek ott, Európa legfejlettebb országában. Mire hátraértek az "óvodához" és a mellette lévõ "nyugdíjasotthonhoz", már négy kutyát kiszemeltek, és be is raktak az autóba; tehát két hely volt még. Az egyikre bekerült egy nagyon öreg, vak kutyus, aki addig egy másfél négyzetméteres ketrecben tengette napjait; a fejlett országokban a hozzá hasonlóaknak is hamar kerítenek gazdát, de nálunk még nem divat az, hogy az idõsebb emberek öreg kutyát fogadjanak be. Arra az egy helyre természetesen Chips került. Annyira örültem, amikor láttam, hogy a kölykök közé mennek be, és kihozzák õt. A fiatalabb nõ rögtön beleszeretett, ez látszott rajta -de hát kinek ne lopná be magát a szívébe ez a kedves, ártatlan teremtés?
Chips fehér burgonyaszirom Más néven Burgonyaszirom Típus nassolnivaló Nemzet, ország mindenhol Alapanyagok burgonya, só, fűszerkeverék, ízfokozók Fűszerek különböző ízesítések Kalória (1 adag) (zacskónként) kb. 800 kcal A Wikimédia Commons tartalmaz Chips témájú médiaállományokat. A burgonyaszirom növényi olajban ropogósra kisütött vékony burgonyaszeletek. Általában sózva, esetleg különféle fűszerekkel ízesítve hozzák forgalomba. Gyakran főétkezések közt, nassolnivalóként fogyasztják. Gyakran hívják magyarul is az amerikai angol potato chips elnevezésből eredően chips (ejtsd: csipsz) néven. Története [ szerkesztés] Mendemonda szerint a világszerte elterjedt rágcsálnivalót 1858-ban állították elő első alkalommal a New York állambeli Saratoga Springs -ben. A híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt éppen vacsorájához kezdett az egyik helyi étteremben, amikor a körítésként feltálalt burgonyát túlságosan vastagnak találta. A pincér máris hozta a vékonyabb, ropogósabb falatokat. Csakhogy Vanderbiltnek ez sem ízlett.

- mondja Merkler Róbert, az Intersnack Magyarország ügyvezetője. A fűszerkeverékben felhasznált magyar paprikát legnagyobb mennyiségben Németországba szállítják a cégcsoport termékeinek ízesítésére. Érdekesség, hogy a németek legkedveltebb burgonyachipse a "Funny Frisch Ungarisch", azaz a szintén az Intersnack csoporthoz tartozó Funny Frisch márka magyaros, paprikás fűszerezésű változata. Az összes német chipsfogyasztás 18%-át ez az egyetlen termékváltozat teszi ki, amelyre tehát a Kalocsa és Szeged környéki paprikaültetvények termése kerül. Jelentős mennyiségű paprikás fűszerkeverék jut a vállalat győri gyárába is. Az itt készülő lisztes termékeket aztán a világ számos pontjára szállítják, többek között Kína, Kuvait és Uruguay lakosai is magyar paprikás snacket ropogtathatnak. Az Intersack évi kb. 2 milliárd forint értékben vásárol paprikát magyar termelőktől, ezzel a magyar fűszerpaprika-termelés legnagyobb felhasználója. A fűszert két fő beszállítójától, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.

Addig nem nyugodtam, amíg meg nem mondták a németeknek, hogy a neve Chips. Ha már ilyen különleges kutya, megérdemli, hogy a nevét is magával vigye -hiszen éveken keresztül így szokta meg, és hallgat rá. Így végzõdött hát egy olyan állat "kalandja", akit nem kegyetlenségbõl, de mégis az utcára tettek a gazdái. Neki szerencséje volt. Én pedig boldog vagyok, hogy segíthettem neki abban, hogy olyan élete legyen, amilyen kevés kóbor ebnek adatik meg. Azt hiszem, ezért érdemes volt egész nyáron napi négy órát utazni hatvan kutyáért, órákat gyalogolni a tûzõ napon, lihegni a póráz végén, amikor a másik vége elhúzott volna Moszkváig is, minden nap nyakig sárosan keresztülmenni Pesten, hogy aztán este tízkor hullafáradtan egy alapos fürdés után ledõljek aludni, és hogy másnap elõröl kezdõdjön az egész. Én is élveztem, és másoknak is hasznára váltam, azt hiszem. Ezért fogom ezen a nyáron is és egészen addig csinálni, amíg jól érzem magam. Tehát ha kilencven évesen tolószékbe kerülök, akkor már csak spánielnél kisebb kutyákat vállalok.

Végül a főszakács, George Crum – megleckéztetésként – maga sütötte meg olyan vékonyra és ropogósra a burgonyát, amilyet addig még soha senki nem készített. Ekkor az előkelő vendég ahelyett, hogy felháborodott volna, jóízűen elfogyasztotta a világ első burgonyaszirmát. Azután rendelt még belőle. Rövidesen az extra vékony krumpli lett a ház specialitása. Eleinte minden fogáshoz külön kínálták egy tálkában. Később kis dobozokban árulták, majd gyárakban kezdték készíteni nagy mennyiségben. 1926-ban azután a közkedveltté vált csemegéhez bizonyos Laura Scudder zsírpapírból zacskót gyártatott, amit forró vasalóval zárt le. A chips történetéhez tartozik, hogy eleinte külön nem ízesítették, csupán egy kis zacskónyi sót mellékeltek hozzá. Az ízesített változatok csak 1954-ben jelentek meg, melyeket Joe Murphy ír chips-gyáros dobott piacra. A Murphy által kitalált első ízek közé tartozott a sós-ecetes és a sajtos-hagymás, melyek ma is népszerűnek számítanak. " Az európai kontinensen a második világháború után jelent meg a chips, az amerikai katonák hozták magukkal. "

  1. Valentin napi képszerkesztő facebook
  2. A chips története | Hamex
  3. Chio chips története chocolate
  4. Chio chips története recipe
  5. Etrc 2019 jegyek az eb-re
  6. India kapszula szedese film
  7. A burgonyaszirom / chips
  8. Lay's Strong chips csípős-csirkés 65g - Suhanó Söci - az italfutár
  9. Kőszeg választás 2019
  10. Zell am see szállás
  11. 163. szülinapját ünneplik a chipsnek, pedig öregebb
  12. Érdekességek a chipsről | Magyar Egyiptomi Baráti Társaság
sarti-árak-2018

2 Generációs Ház Eladó, 2024